Recept: Domácí hambáče

30. ledna 2013 v 12:21 | Sentencia |  Recepty
Už dlouho jsme chtěli s přítelem zkusit uvařit něco jiného, protože i to nejlepší jídlo se časem omrzí, když se vaří hodně často. On měl navíc už delší dobu chuť na hamburger a já ty splácaniny a chemii z Mc Donaldu nemůžu ani cítit, tak jsme se rozhodli zkusit je udělat doma, hezky po svém.
Nakonec jsem musela uznat, že to vážně nebyl až tak hloupý nápad, protože jsme měli levný, oproti koupeným hambáčům i relativně zdravý a hlavně jednoduchý a rychlý oběd, po kterém jsme se nemohli ani jeden hnout. Kdybyste náhodou měli chuť si je doma udělat taky, tak tady je stručný návod.

Potřebujete:
- housku na hamburgery (dá se tuším koupit v Lidlu). My ale použili obyčejné kaiserky, které mi přijdou chuťově lepší a bylo to taky super.
- mleté maso podle chuti
- rajčata
- ledový salát
- tvrdý plátkový sýr (stačí obyčejná Cihla nebo Eidam)
- kečup
- tatarka (my koupili pro zajímavější chuť s feferonkami - nebyla nijak extra pálivá pro ty, co se bojí. Jen dodala lepší chuť a bylo to něco jiného.)
- cibule
- sůl, pepř a koření podle chuti (adžika, paprika, chilli...)


Postup:
- Cibuli nakrájejte hodně na jemno (Já použila mixer. Je to bez námahy, cibule je opravdu hodně nadrobno a je to raz, dva.)
- Mleté maso přiměřeně k množství a chuti osolte, opepřete, přidejte koření (já použila adžiku. Poslední dobou ji dávám skoro do všeho, je vážně skvělá.) a nakrájenou cibuli. Všechno zpracujte a prohnětejte rukou, aby se ingredience propojily. Ze směsi vytvarujte placičky přiměřené velikosti housky o tlouštce asi 1 cm.
- Mezitím si nechte hodně rozehřát nepřilnavou pánev (olej používat nemusíte, protože maso pustí šťávy dost). Placičky z masa na ní pak zprudka opečte (cca 5 minut). Pak maso obraťte a opékejte z druhé strany stejně dlouho. Na již opečenou horní stranu dejte plátek sýra, aby se vám rozpekl.
- Housku rozkrojte na půl. Na jednu půlku naneste tatarku a na druhou kečup (samozřejmě vše podle chuti. Můžete jedno nebo druhé vynechat, nebo na obě půlky nanést to samé).
- A pak už jen vrstvěte - houska s kečupem, list ledového salátu, kolečka rajčat, maso se sýrem a houska s tatarkou.

Klidně můžete přidat třeba ještě nakrájené kyselé okurky, normální salátovou okurku, volské oko a vrstvit dál a dál, fantazii se meze nekladou. Nám stačila tahle "základní" verze. Už i s tou bylo jezení výsledného hambáče občas docela sranda, protože zkuste si do pusy nacpat x centimetrů vysokou housku :)

Snad jsem vás trochu inspirovala a někdo zkusí hambáč udělat. Pak se když tak pochlubte v komentářích. Přeju dobrou chuť :)
Vaše Sentencia
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Brabikate Brabikate | Web | 30. ledna 2013 v 22:07 | Reagovat

Taky jsme je doma párkrát dělali! :-) Je to vážně tisíckrát lepší jídlo než z McDonaldu. Doporučuji koupit i hamburgerové žemle, běžně se prodávají a s těmi to stoupne ještě o třídu výš! :-)

2 Mary-Ane Mary-Ane | E-mail | Web | 30. ledna 2013 v 22:46 | Reagovat

Mňááám!! My teda housky ještě dáváme na chvíli do trouby nebo mikrovlnky, aby se rozehřály... Ale stejně mám úplně chuť i když jíst v 11 by se už fakt nemělo :D

3 Sentencia Sentencia | Web | 31. ledna 2013 v 9:03 | Reagovat

[2]: taky mě to napadlo, ještě je nechat rozpéct, ale nakonec jsme si řekli, že na první pokus nebudeme nic pokoušet. Zkusíme to příště :)

4 Genevieve Genevieve | Web | 31. ledna 2013 v 10:00 | Reagovat

Úplně to láká ke snězení, škoda, že je to jen na fotce, asi si budu muset udělat svoje :D Hamburgery nemusí být vůbec nezdravé, když člověk ví, co tam dát, ovšem otvírat pak pusu, to už je na vysazení pantů.

5 renuška renuška | Web | 31. ledna 2013 v 11:17 | Reagovat

Víš, že jsem taky uvažovala o reportáži z vaření? Ještě musím vymyslet, o jaký recept půjde, ale je to dobrý tip. Na článek i na kuchařinu :-).

PS: Nevíš, proč tak hladově polykám???

6 giornale giornale | Web | 31. ledna 2013 v 13:44 | Reagovat

Úplně se mi sbíhají sliny. Už vím, co udělám na večeři, díky za inspiraci :)

7 Sentencia Sentencia | Web | 31. ledna 2013 v 15:20 | Reagovat

[4]: i ty vysazené panty za ně stály :)

[5]: já už o tom přemýšlela dlouho, ale pak jsem si vždycky řekla, že si to každý může najít jinde na internetu. Nakonec jsem je sem ale musela dát :)

[6]: jsem ráda, že jsem někoho inspirovala :)

8 Renesmé Renesmé | Web | 31. ledna 2013 v 17:51 | Reagovat

Ano, je to něco jiného, ale taky to není nic nového. Já ale nejím maso (téměř vůbec, je jen pár výjimek), ale takovouhle housku si obložím sýrem a všemožnou zeleninou a dám si to jako relativně zdravou večeři po cvičení. :-) Peti, už se mi sbíhají sliny...

9 Werča Werča | Web | 31. ledna 2013 v 19:35 | Reagovat

Super nápad, vypadá to dokokonce mnohem chutněji než McDonald. :) Díky za inspiraci ;) Mimochodem, připomnělo mi to dokumentární filmek Super size me, doporučuji shlédnout :)
A co se týče domácího kuchtění, v sobotu jsem dělala donuts (Homerovy koblihy) a musím se pochválit, povedly se mi :D I přítel se oblizoval :)

10 Japonský dům a rozhovory Japonský dům a rozhovory | Web | 1. února 2013 v 10:40 | Reagovat

Óoo udělala jsi mi chutě, mám chuť. Škoda, že jsem  měla malou snídani.

11 víla víla | Web | 1. února 2013 v 22:19 | Reagovat

Něco podobného jsme taky dělali asi před půl rokem. Bylo to tak skvělé, že se mi z toho samou radostí zlomil zub :D Od té doby mě bolí preventivně všechny zuby jen při slovu hambáč :D

12 Silmarilli Silmarilli | Web | 2. února 2013 v 8:21 | Reagovat

Taky si děláváme doma domácí hambáče :) a musím říct,že v podstatě stejně. Až na to ,že tam přidíme ještě co dum dal,prostě co se doma najde...

13 Annie Annie | Web | 2. února 2013 v 21:10 | Reagovat

mňaaaaaaam:)

14 es ef es ef | Web | 4. února 2013 v 6:30 | Reagovat

Mmmm. hned bych si dala!

15 Elis Elis | Web | 5. února 2013 v 19:25 | Reagovat

Oj,hned bych si dala.. :)

16 Sentencia Sentencia | Web | 6. února 2013 v 10:06 | Reagovat

[9]: tenhle film jsem neviděla, ale zkusím stáhnout, díky za tip. Donuts bych si dala. Teď zase mám chutě já :)

[11]: jej, tak to je smůla... :) já se teď už těším na léto, až vyzkoušíme grilovanou verzi. Myslím, že bude ještě o "level" lepší :)

[12]: to je taky možnost. Hambáč je takové dobré "odpadní" jídlo. Dá se do něj dál prakticky cokoliv :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama