Recept: Borůvkové "šmoulí" muffiny

16. února 2013 v 11:29 | Sentencia |  Recepty
Vzhledem k tomu, že už skoro 3 roky bydlím pryč od rodičů, bylo pro mě naprosto nezbytné se naučit alespoň trochu naučit vařit. Do té doby jsem kuchtění moc nedala, protože komu by se chtělo, když maminka uvaří, z vašich snah o vaření je silně nervní a u toho vám věčně postává za zadkem babička se svými radami a připomínkami?!

Ve vlastním bytě vám ale nic podobného nehrozí. Můžete si experimentovat dle libosti a kdyby se náhodou váš výtvor nedal jíst, tak se vám nikdo nevysměje a vy ho prostě vyhodíte a zkusíte to znova. Naštěstí jsem ten typ, co se nebojí zkoušet vařit nové věci, co nevím, tak si dohledám na internetu a je to. S hrdostí tak můžu prohlásit, že vařit už zvládám obstojně a zatím všechna moje veledíla se dala bez problémů jíst. Guláš, omáčky, závitky, medailonky, zapékané mísy, maso na všechny způsoby, těstoviny, vývary, krémové polévky, saláty, nepečené dorty... všechno zvládám. Taťka s bráchou se dokonce začali těšit na moje příjezdy, protože se těší, že ochutnají něco nového a tím svým zkoušením jsem nakazila i mamku, která se teď už taky několikrát pustila do neznámého receptu.

Pečení jsem se ale vyhýbala. Přijde mi totiž mnohem nevyzpytatelnější než vaření. Klasikou jsou u mě šnečci z lístkového těsta, na které tu bude recept někdy příště. Těmi jsem obvykle končila. Kamarádka ale měla nedávno oslavu narozenin, která byla ve šmoulím duchu a já ji chtěla překvapit něčím novým. Proto jsem se bustila do borůvkocých muffinů.

Co potřebujete:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hnek borůvek (můžou být i mražené)
- 1 vejce
- 1/3 hrnku cukru (pokud máte kyselé borůvky dejte víc)
- 1/4 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli

Postup:
Do větší mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a borůvky, a to vše promíchejte. V další míse vidličkou rozšlehejte mléko, olej, vejce, a to pak přilejte ke zbytku ingrediencí a vše míchejte, dokud se vám nevytvoří poměrně husté těsto. Během míchání by borůvky měly pustit šťávu a tím těsto obarvit na fialovo.
Těstem plňte formičky na muffuny, nebo klasické cukrářské košíčky do 2/3 (skoro po okraj). Mně těsto vydalo na jeden plech muffinků (cca 30 kusů).
Muffinky můžete ještě něčím dozdobit (čokoláda, lentilky...). Pečte je zhruba 20 minut na 160 stupňů. Že jsou hotové poznáte tak, když do nich píchnete špejlí a těsto se na ni nebude lepit. Během pečení barva zmodrá a vy máte krásně modré "šmoulí" muffinky.
Nebojte, nebude to tu zahlceno recepty jak v ženském magazínu. Čas od času se s vámi ale se svými výtvory podělím.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Veri Veri | Web | 16. února 2013 v 18:28 | Reagovat

Vypadají trochu zvláštně ( to víš, jsem zvyklá na ty čokoládové  a třeba je to jen fotkou), ale určitě musí být výborné :-)

2 Adelínka Adelínka | Web | 16. února 2013 v 22:59 | Reagovat

Postoupím to dál sestřičce, ta nám dělá čokoládové a citrónové. Vždycky jsou hned pryč a jen si hladíme bříška. :D :)

3 Silmarilli Silmarilli | Web | 17. února 2013 v 8:12 | Reagovat

Muffinky, dělám hrozně ráda. Navíc tyhle vypadají dobře. Já jsem tenkrát na nákou oslavu dělala hodně barevný. Nakoupila jsem potravinářské barvivo od zelené přes žlutou až k fialové. To byly barvičky

4 Sentencia Sentencia | Web | 17. února 2013 v 10:01 | Reagovat

[1]: vypadají, to uznávám :) přece jen člověk na takovou barvu u nich není zvyklý :) moje kamarádka,pro kterou byly dělané, prohlásila, že vypadají jako plesnivé :)

[2]: áno, je to za chvilku, jednoduché a člověk se toho výborně nadlábne :)

[3]: ty mohly taky vypadat hodně zajímavě :)

5 silentday silentday | Web | 17. února 2013 v 12:32 | Reagovat

Mňam, hned bych si je dala. :)

6 Renesmé Renesmé | Web | 18. února 2013 v 21:45 | Reagovat

Je to Tvůj blog a můžeš si tady dávat, co se Ti zlíbí. Musím se přiznat, jelikož žiji s rodiči, tak je samozřejmě pohodlnější, když maminka navaří a já si to jen přihřeju a to je vrchol mého kulinářského umění. Avšak pečení bábovek, muffinů, cookies mně baví a hlavně potom chutná ještě víc. Fotky jsem viděla už na facebooku, parádní, ty musely být, začínám přemýšlet o načervenalých jahodových. Už se mi zbíhají sliny.

7 Iswida Iswida | 21. února 2013 v 20:02 | Reagovat

Jé, to je super :-) Hned bych je zkusila, ale já si zatím musím vystačit s remoskou a do té by se mi jich moc nevešlo. A to přitom radši peču než vařím - připadá mi to jednodušší, jakmile to tam naskládáš, dělá se to samo a ty si můžeš trochu odpočinout...

8 Genevieve Genevieve | Web | 21. února 2013 v 20:22 | Reagovat

Mňami. To bych mohla zkusit, já skoro radši peču než vařím, i když máš pravdu v tom, že je to nevyzpitatelné, v troubě už těsto neupravíš.
Taky nemám ráda, když mi někdo při vaření stojí za zadkem, a tak vařím jen o prázdninách, většinou ale osvědčenou klasiku, kterou vím, že zvládám. Třeba časem začnu experimentovat.

9 renuška renuška | Web | 22. února 2013 v 8:04 | Reagovat

Však už jsme to u vás probíraly, v životě jsem muffiny nedělala, ale fakt už se do nich asi pustím - vůbec když vím, že to není nic závratně těžkýho. Takže - díky za inspiraci :-)

10 Myšák Myšák | Web | 22. února 2013 v 10:36 | Reagovat

Vypadá to fakt dobře, muffiny krom mamky dělá i ségra, kterou to pečení vážně baví ;-)

11 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 22. února 2013 v 20:58 | Reagovat

Když jsme byli malí, dělali jsme podobné s babičkou. Vždycky jsme říkali, že jsou to jedovaté bobule. Ony tak trochu vypadají, jako něco jedovatého :)

12 Idealist. Idealist. | Web | 23. února 2013 v 21:55 | Reagovat

Ooooo mňam!:). Ty jsou dokonalé, hned sem si ten postup i s obrázkem musela uložit a třeba někdy až bude čas je taky spáchám:D
Ale tak klidně dávaj recepty, takové přesně jako tenhle;) - neobvyklé!:)

13 Sarah Neil. Sarah Neil. | Web | 24. února 2013 v 5:16 | Reagovat

Už jen od pohledu to musí chutnat skvělě ^^

14 Sentencia Sentencia | Web | 24. února 2013 v 16:02 | Reagovat

[6]: já právě taky vůbec nevařila, dokud jsem nezačala bydlet sama. Ono to časem donutím, když je člověk už všech toastů, rohlíků a dalších rychlovek přejedený :) Co se týče dalších barev muffinků, taky jsem o nich přemýšlela. Tak uvidíme časem. Cookies jsem zkoušela kokosové a upřímně vůbec nedopadly tak, jak jsem čekala. Byly hodně přesušené a celkově takové... bez chuti :)

[7]: mě naopak. Vaření mi přijde takové... volnější. Když tam toho přidáš víc, nebo míň obvykle se nic nestane. Ale přidej víc nebo míň do pečení a může z toho být katastrofa :)

[8]: jak jsem psala, naštěstí jsem ten typ, co se experimentů nebojí, takže když najdu nějaký zajímavý recept z dostupných surovin, tak ho většinou i vyzkouším :)

[9]: pak dej vědět, jak dopadly

[10]: já je zkoušela poprvé a ani mamka je ještě nezkoušela, ale už máme další recepty, tak se do nich asi časem pustíme :)

[11]: to máš pravdu... už jsem viděla i zdravěji vypadající muffiny, než jsou tyhle :)

[12]: tak přeju hodně štěstí a ať se vydaří :)

[13]: neskromně musím říct, že byly vážně moc dobré :)

15 Anett"ka" Anett"ka" | Web | 1. března 2013 v 0:24 | Reagovat

zítra jdu na to!! místo borůvek mám maliny... :) a uvidíme, co z toho vznikne :)

16 Danka Hrachovcová Danka Hrachovcová | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:05 | Reagovat

osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/slehac-od-vyrobce-eta/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama