Recept: Počeštěné tiramisu

9. června 2013 v 10:01 | Sentencia |  Recepty
Vím, že hodně lidí zatracuje tyhle "upravené" recepty, ale podle mě jde hlavně o to, jak výsledné jídlo chutná, než o to, že do něj přidám o jednu mrkev víc nebo míň, než je psáno v původním receptu. A hlavně - nevařím pro čtyř hvězdičkovou restauraci, ale pro sebe a přítele, maximálně pro rodinu a známé a ještě se mi nestalo, aby někomu moje tiramisu nechutnalo.

Potřebujete:
- piškoty (1 až 2 balení)
- 2 smetany na šlehání
- 2 balení pomazánkového másla (nebo Mascarpone, Lučiny...)
- moučkový cukr
- kakao
- rozpustnou kávu
- vodu
- likér Amaretto, ale když nemáte, jde nahradit rumem
- banán


Postup:
Do větší misky dejte 3 lžičky rozpustné kávy, přidejte půl hrníčku vody a čtvrt hrníčku rumu nebo Amaretta (Tip: já radši dělám vždy směsi na namáčení míň a pak přidělávám podle potřeby, takže uvedené množství berte jen jako orientační).

Všechno pečlivě rozmíchejte, aby se káva dobře rozpustila. Do vytvořené směsky namáčejte piškoty (Tip: já osobně vždy vezmu piškot mezi prsty, krátce smočím (tak 2 vteřinky) a hned vytáhnu, protože pak by byly zbytečně rozmáchané a pouštěly by vodu).

Namočené piškoty postupně rovnejte na dno formy na dorty. Snažte se, aby byly co nejvíc u sebe.

Tip: Pokud víte, že dort budou jíst i děti, je možnost amaretto (rum) vynechat a rozpustit kávu jen ve vodě. Výsledný dort je pak sladší a bez alkoholu.

Nechte piškoty uležet a vytvořte si krém. Obě smetany vyšlehejte. Když už je krém skoro tuhý, přidejte moučkový cukr podle chuti a obě mascarpone a znovu prošlehejte. Část krému rozprostřete na piškoty a rozetřete až do krajů. A teď už jen vrstvěte. Namočené piškoty, krém, namočené piškoty, krém... zkrátka dokud máte krém, který tvoří poslední, vrchní vrstvu.

(Tip: pokud chcete, aby byl dort o něco zajímavější, tak můžete vložit do základního receptu jednu, dvě vrstvy hodně tence pokrájených koleček banánu.)

Vrchní vstvu krému co nejvíc uhlaďte a posypte bohatou vrstvou kakaa. A máte hotovo. Tiramisu vložte do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny tuhnout, ale lepší je, když dort uděláte večer a necháte ho odležet přes noc.

A můžete servírovat a pošmakávat si na sladké, osvěžující mňamce :)
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 LoveShy LoveShy | E-mail | Web | 10. června 2013 v 0:40 | Reagovat

Mňam, dala bych si tiramisu :)
Je fakt, že když to chutná, tak je jedno,  o jaký jde recept. Moje mamka dělá přesně takový tiramisu, a každý ho chválí, mě docela chutná.. ALE. Dřív jsme kupovali speciální směs, která se jen zalila mlékem a ještě spešl kakao, do kterého jsme namáčely piškoty (dávali jsme tam ty dlouhé). A to musím říct, že bylo o deset levelů lepší :). Nikdy jsem si tiramisu nedávala v nějaké cukrárně nebo tak.. a je mi jasný, že tam na to maj super tajnou recepturu z dávných dob a nikdo to nikdy nemůže napodobit. Tiramisu mi dřív šíleně chutnalo, tenhle recept je pro mě dobrý (možná kdybych nepoznala to tiramisu předtím, tak je pro mě tenhle recept to nejlepší na světě :)).

2 zuu zuu | Web | 10. června 2013 v 11:03 | Reagovat

Téda, to vypadá moc dobře, asi vyzkouším hned příští víkend ! :)

3 renuška renuška | Web | 10. června 2013 v 12:50 | Reagovat

Lahůdková záležitost ;-). Mám fígl - piškoty jednu po druhé nenamáčím, ale pěkně suchýma pokladu formu a pak lžicí polévám. Je to rychlejší a plní to tu samou funkci.
Mám doma čtyři malé formy srdíček, tak zvažuji, že klukům taky zase tuhle dobrotu udělám, každý bude mít kus mého srdce ♥ :-)

4 Infinity Infinity | Web | 10. června 2013 v 13:03 | Reagovat

Tvoje tiramisu vypadá vážně moc chutně. :-) Hned bych si kousek dala. :)

5 Sentencia Sentencia | Web | 10. června 2013 v 15:14 | Reagovat

[1]: je dost možné, že kdybych jedla to "pravé" tiramisu, tak by mi to moje už taky tak super nepřišlo, ale jelikož nemám s čím porovnávat, tak jsem spokojená :)

[2]: tak ať se ti vydaří :)

[3]: to jsem taky jednou zkoušela, ale nějak mi tenhle postup nesedl. Radši se držím svého systému :)

[4]: tak ho zkus, je to vážně jednoduché :)

6 z-deniku-prostitutky z-deniku-prostitutky | Web | 10. června 2013 v 15:45 | Reagovat

Vypadá to nádherně ale snaźím se takových dobrot vyvarovat protože kalorie jsou mršky :)

7 PISTÁCIE PISTÁCIE | Web | 10. června 2013 v 17:58 | Reagovat

Jako by jsi mi videla do hlavy. zrovna dneska jsem si rikala, jaky bych mohla zitra rodince ukuchtit sladky dezert, a pak jdu sem a das mi skvely tip. tiramisu jsme nemeli snad sto let :) takze zitrejsi dezert je jasny. moc diky. vypada to lahodne a navic jednoduse :) moccc se tesim :) snad se mi to povede :D znam se, dokazu zkazit nekdy i uplnou prkotinu!!!

8 víla víla | Web | 10. června 2013 v 18:55 | Reagovat

*tiché bezvýznamné povzdechutí* nikdy mě nepřestane udivovat, do čeho všeho jsou lidi schopni cpát máslo *povzdechutí*

Dobrý recept, taky něco takového děláme už pár let, ovšem - bez toho pomazánkového másla :)

9 Sentencia Sentencia | Web | 10. června 2013 v 19:13 | Reagovat

[6]: občas trocha cukru neuškodí :)

[7]: to jsem ráda, že se někomu recept líbí a doufám, že se povede a bude chutnat :)

[8]: co naděláš... :) fantazie lidí je bezmezná. hlavně, že je to dobré, ne? :)

10 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 10. června 2013 v 19:23 | Reagovat

Takové děláme taky, skoro navlas stejné. Já tak však obvykle dávám kompotované broskve, místo banánu. A to je taky ňamka.

11 ♥Lara ♥Lara | Web | 10. června 2013 v 20:31 | Reagovat

Tak to je moc pěkný návod, třeba podle toho jednou ten dort udělám! :)

12 Anett"ka" Anett"ka" | Web | 10. června 2013 v 23:58 | Reagovat

ještě jsem to nezkoušela, jak jsi mi to posilala, vůbec nic nestiham, ale už se na to strašně těším... moc díky :)

13 Michelle Michelle | Web | 11. června 2013 v 10:12 | Reagovat

vypadá to moc moc dobře :) je to tvůj recept, tak pokud se to někomu nelíbí, nemusí ho přece zkoušet, ne? :) jako, taky patřím k těm, co si rádi dají tu práci a pokusí se vyzkoušet originál, ale to neznamená, že bych si tvoje tiramisu nedala, asi dám recept mamince :D

14 Sentencia Sentencia | Web | 11. června 2013 v 18:35 | Reagovat

[10]: ono těch receptů je strašná spousta. Navíc základní recept je tak univerzální, že se dá obměňovat opravdu na milion způsobů :)

[11]: třeba... :)

[12]: času dost. Aspoň se pak na něj budeš ještě víc těšit :)

[13]: asi tak nějak... navíc, jak jsem psala - těch receptů na tiramisu jsou mraky, takže si každý může vybrat ten, který mu bude vyhovovat nejvíc :)

15 Myšák Myšák | Web | 11. června 2013 v 20:31 | Reagovat

První, co jsem nejdříve viděla byl nadpis tiramisu a poté na fotce naše pomazánkové máslo a málem mě to vzalo :D
Na konci to vypadá vážně dobře, možná to někdy zkusím ;-)

16 Silmarilli Silmarilli | Web | 14. června 2013 v 19:20 | Reagovat

Ten recept znám kapánek jinak...ale tuhle dobrotu si nemužu nevynachválit. Mám to hrozně ráda

17 Magdaléna Magdaléna | Web | 15. června 2013 v 14:28 | Reagovat

Vzhledem k tomu, že pravé tiramisu mi nikdy příliš nesedlo, to možná v nejbližší době zkusím :)

18 Genevieve Genevieve | Web | 15. června 2013 v 20:38 | Reagovat

Z pomazánkového másla je nejlepší tiramisu :) Kamarádka ho dělala do plastové krabičky, přinesla do školy a s holkama jsme se na to vrhly, že do několika minut bylo po tiramisu. Na oslavu narozenin udělala dva pekáče, takže zaručený recept. Jinak máš to hezky nafocené, hned bych si dala.

19 Sentencia Sentencia | Web | 16. června 2013 v 9:02 | Reagovat

[15]: stane se, no :) hlavní je výsledek, ne? :)

[16]: těch receptů je pomalu stejně, jako na "zaručenou" svíčkovou, takže si stačí jen vybrat ten, co se bude člověk nejvíc líbit :)

[17]: tak ať se podaří :)

[18]: :D jak říkám, hlavní je, jak to chutná a kdo co má rád :) nám tenhle recept taky vyhovuje, ale dělám ho i z mascarpone a přijde mi, že chuť je prakticky stejná. Spíš je to pak o těch piškotech a do čeho a v jakém poměru je člověk namáčí :)

20 -M. -M. | Web | 17. června 2013 v 20:08 | Reagovat

My doma dělali pravé tiramisu s mascarpone a i tím koňakem a musím říct, že je to 100x lepší než to počeštěný. Ale zase toto vyjde levněji, takže je to lepší v tom, no :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama