Recept: Domácí pizza "Co byt dal"

11. září 2013 v 10:21 | Sentencia |  Recepty
Ať žijí domácí pizzy, protože upřímně řečeno neznám (snad krom rizota) lepší jídlo, na které můžete spotřebovat nejrůznější zbytky.

Hodně lidí se bojí domácí pizzy kvůli těstu. I já dříve volila tu nejjednoduší variantu, a dělala těsto listové. Jenže znáte to - listové těsto se od kečupu promočilo, pak se trhalo, celý "vršek" vám sklouzl dolů a vy ho pak pracně honili po talíři... no žádný extra labužnický zážitek. A pak jsem našla recept na jednoduché kynuté těsto a bylo po problému... pomalu to zní, jako reklama na nějaký čistící prostředek :).

Takže tady je moje varianta domácí pizzy.

Co potřebujete na těsto:
- 500g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- půl lžičky cukru
- sůl
- kostičku droždí
- 3/4 hrníčku mléka


Postup:
Necelý hrníček mléka dejte na chvíli ohřát do mikrovlnky. Mléko musí být pouze trochu vlažné, rozhodně ne horké, jinak byste v něm droždí "zabili" a těsto by vám v životě nevykynulo. Takže - do vlažného mléka přidejte špetku cukru a promíchejte. Pak do mléka nadrobte kostičku droždí a nechte chvíli kvasit.

Mezitím si do větší mísy nasypte 500g hladké mouky, přidejte lžičku soli a nalijte do ní mléko s droždím. Vše důkladně propracujte a přidejte 2 lžíce oleje a znovu propracujte. Když se vám bude zdát, že je těsto moc řídké, přidejte ještě mouku. Vzniklý bochánek těsta lehce zaprašte moukou, mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte ji na teplé místo (v létě parapet u okna, v chladnějších dnech šoupnu mísu normálně pod peřiny). Těsto nechte kynout cca 40 minut, podle potřeby.

Zatímco vám kyne těsto, můžete si začít připravovat další suroviny na vršek pizzy.

Co potřebujete na "náplň":
- libovolný měkký salám (já používám Mortadelu - je levná, dobrá a přítel ji má hrozně rád) *
- libovolný další salám (slanina, Vysočina, Herkules...) *
- tvrdý sýr (Eidam, Gouda...) *
- Mozzarela *
- kečup
- čerstvá nebo sušená bazalka
- olivy (nebo jakoukoliv jinou zeleninu - rajčata, papriky... ale můžete přidat i kukuřici, nebo houby - výběr je jen na vás a vašich chutích)

* množství neuvádím, protože každý má rád jinačí poměry a hlavně může mít jinak veliké těsto, takže je to bohužel o odhadu

Postup:
Plech si vymažte máslem a vysypte moukou, aby se vám k němu těsto nelepilo. Můžete použít i pečící papír. Vykynuté těsto na plechu vyválejte do požadovaného tvaru a velikosti a pomažte ho kečupem a posypte trochou bazalky.

Mortadelu nastrouhejte nahrubo a posypte jí celý povrch pizzy. Je opravdu lepší strouhat, protože menší kousky pak tolik nepadají z pizzy a ta se líp jí. Na vrstvu salámu poklaďte další, vámi zvolený salám v množství, jaké vám vyhovuje.

Mozzarelu natrhejte na malé kousky, olivy pokrájejte na půlky a poklaďte obojí rovnoměrně na pizzu. Eidam opět nastrouhejte a bohatě jím pizzu posypte.

Pizzu dejte péct cca na 30 minut na 180°, dokud nebudou okraje zlaté a sýry rozpuštěné. Upečenou pizzu pak už jen nakrájejte na obdélníčky a nechte si šmakovat.

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 renuška renuška | Web | 11. září 2013 v 10:57 | Reagovat

Teda Péco, ty jsi už fakt dobrá hospodyňka. Já se zmůžu tak akorát na kupovanou, nechce se mi doma s ní prdět. A hlavně mě právě vždycky odradilo to těsto ... Každopádně výsledek vypadá ... zkrátka slintám, co ti mám povídat :-)

2 •Pet!nka• •Pet!nka• | E-mail | Web | 11. září 2013 v 14:33 | Reagovat

Mňam, vypadá to vážně dobře - a co je hlavní, také dost jednoduše. Mám tyhle věci "co dům dal" docela ráda :)

3 Teeda Teeda | Web | 11. září 2013 v 14:41 | Reagovat

Dělám podobné kynuté těsto, akorát na něj místo kečupu dávám pomodoro. A docela si mě navnadila, zase se do ní asi dám. :)

4 Cata Cata | Web | 11. září 2013 v 16:02 | Reagovat

Tu zkusím!! Dostala jsem na ni chuť :)

5 Sentencia Sentencia | Web | 11. září 2013 v 16:10 | Reagovat

[1]: když je hlad, tak se člověk musí snažit :) my taky dřív kupovali, ale od té doby, co dělám domácí, máme jen ji :)

[2]: a co víc, dobře to nejenom vypadá, ale i chutná :)

[3]: ono těch možností je spousta, tohle je jen jedna varianta, kterou doma děláme :)

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 11. září 2013 v 18:48 | Reagovat

:) Tohle dělávám taky... :) Těsto buď kynuté, nebo cuketové. A je to mňamka, která demonstruje, že za málo peněz a s malou námahou, může být hodně muziky.
Má to jen jednu vadu, sní se tak rychle, že ji člověk pomalu ani nestihne ochutnat, natož vyfotit :D

7 LoveShy LoveShy | E-mail | Web | 11. září 2013 v 22:59 | Reagovat

Já mraženou pizzu nesnáším, ale domácí je fajn :). Každý si to dělá po svém, děkuju za tip na těsto :)

8 A.T. A.T. | Web | 12. září 2013 v 10:12 | Reagovat

Wow, Tvoje pizza vypadá luxusně! (; Hned bych se do ní zakousla!

Máš pravdu, většina lidí se bojí přípravy domácí pizzy právě kvůli tomu, že neumí udělat dobré těsto. Díky Tobě už ale vím, jak na to, a určitě recept brzy vyzkouším!

9 Sentencia Sentencia | Web | 16. září 2013 v 10:15 | Reagovat

[6]: cuketové těsto jsem ještě nezkoušela, ale už jsem o něm něco málo slyšela. já se  zatím budu držet tohoto ozkoušeného :)

[7]: my od té doby, co děláme domácí, mraženou nekupujeme, ale jinak nám nijak extra nevadila :) každopádně domácí je rozhodně lepší

[8]: díky :) doufám, že se i tobě těsto podaří a třeba se i pochlubíš s výsledkem :)

10 Smoke. Smoke. | Web | 21. září 2013 v 23:08 | Reagovat

Ňam. Nebýt toho "masa", hned se do ní zakousnu. Já dělám jiné těsto, ale tohle určitě časem zkusím. Díky za inspiraci!

11 Basilah Basilah | Web | 23. září 2013 v 23:36 | Reagovat

krása až na ty olivy... no můžu si nechat zdát, nemáme troubu, ALE... za to máme jeden z prvních automatů na pizzu nainstalovaných v praze :D

12 Silmarilli Silmarilli | Web | 7. října 2013 v 17:33 | Reagovat

oproti tomu jaký recept používám já je tenhle hračka... dělám to nák moc složitě. Takže zapisuju a vyzkouším. Na co si s tím hrát takovou dobu když tady je tenhle recept, který vypadá tak dobře

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama