Recept: Špenátové taštičky

8. listopadu 2014 v 11:16 | Sentencia |  Recepty
Plánujete oslavu nebo máte jet na návštěvu a nevíte, co připravit za dobrotu? Chlebíčky jsou fajn, ale nikoho jimi už moc neoslníte. Jednohubky zbožňuju, ale moc originality v nich taky není a navíc jsou takové... obyčejné. Já nedávno stála před podobným životním problémem a nakonec jsem ho vyřešila následovně, i když jsem věděla, že je to trochu risk, protože ne každý má rád špenát. Vabank se mi ale ve výsledku vyplatil a všichni si taštičky moc pochvalovali.

Co potřebujete:
- sáček mraženého listového špenátu (pozor, NE špenátový protlak)
- 20dkg anglické slaniny nebo uzeného masa
- 1 větší cibuli
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku (nebo víc, podle chuti)
- 1/2 až 1 kelímek smetany na vaření
- malou plechovku sladké kukuřice
- sůl, pepř, olej, koření podle chuti, Vegetu
- 2 vyválená listová těsta (kupuji v Lidlu)

Jak na to:
Na větší pánvi nechte rozehřát trochu oleje a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno a slaninu taktéž pokrájenou na malé kostičky. Po chvíli řidejte požadované množství špenátu a nechte ho úplně rozehřát. Pak přisypte kukuřici, jejíž množství je na vás a vašich chutích. Nakonec přiklepněte ke směsi jedno vejce a zalijte vše přiměřeným množstvím smetany. (Tady opravdu pozor, smetany dejte radši méně a nechte ji vsáknout se do špenátu. Kdyby byla směs moc řídká, špatně by se vám s ní manipulovalo dál a v troubě by vytékala z taštiček.) Nakonec vše osolte, opepřete okořeňte dle vás a přilisujte česnek. Vše nechte na plotně, dokud se vám neodpaří smetana a pak dejte vychladnout.

Zatímco vám bude směs vychládat, můžete si vyválet listové těsto, nebo použít v případě lenosti či nedostatku času jako já, již vyválený plát. Ten rozkrájejte na obdélníčky o velikosti cca 5cm vysoké a 7cm dlouhé (doporčuju jeden vyzkoušet a pak podle toho velikost uzpůsobit). Alternativou je i to, že z těsta budete například pomocí větší sklenice vykrajovat kolečka. Záleží na vás...
Na obdélníčky pak dávejte přiměřené množství směsi a okraje spojte přitlačením zoubků vidličky, aby se vám při pečení nerozpojily. Těsto navrchu můžete ještě ostrým nožem na pár místech nakrojit. Taštičky pokládejte na plech s pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a posypte vegetou a dalším kořením (já používám adžiku).
Pečte v troubě na cca 170° dokud nejsou taštičky zlatavé, což je přibližně za 20-30 minut, záleží na druhu trouby. A máte hotovo :)

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Myšák Myšák | Web | 9. listopadu 2014 v 11:21 | Reagovat

Vypadá to dobře. Sice samotný špenát moc nemusím, takže dělat to doma zaměním ho za nějaký sýr :)

2 Teeda Teeda | Web | 10. listopadu 2014 v 10:30 | Reagovat

Já bych spíš měla strach, že to pak bude párty s dost úděsnými úsměvy. :)

3 Adelínka Adelínka | Web | 18. listopadu 2014 v 7:26 | Reagovat

Také bych nejspíš vyměnila náplň, ale vypadají božsky. :))

4 Gabriella Gabriella | Web | 28. listopadu 2014 v 12:54 | Reagovat

Péťo, dělat nám takové chutě, že ti to není blbý:) Nikdy  jsem špenát nemusela, ale teď bych se ho užrala. Hlavně když ho tady v obchodě nemají:))

5 Barefoot Cinderella Barefoot Cinderella | Web | 18. ledna 2015 v 11:48 | Reagovat

Páni, to vypadá skvěle! Asi vyzkouším, až někdy někomu budu chtít udělat radost :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama